Ansvarlig:
Malene Missel, Klinisk sygeplejespecialist, seniorforsker, lektor, Lungekirurgi Rigshospitalet
Hypotese og formål:
Det overordnede formål med studiet er at undersøge livskvaliteten hos mennesker, der lever med og efter lungekræft, og som har gennemgået kurativ indenderet behandling.
Resume:
På trods af fremskridt inden for forebyggelse og behandling er lungekræft stadig en udbredt og dødelig diagnose i Danmark. Selv med kurativ behandling har patienterne en høj risiko for tilbagefald, hvilket resulterer i en dårlig prognose. Patienter med lungekræft oplever mange forskellige og vedvarende symptomer, som kræver omfattende behandling for at opnå tilfredsstillende symptomkontrol og forebygge forringelse af livskvaliteten. Forekomsten af følelsesmæssige problemer er højere hos lungekræftpatienter, og komorbiditet påvirker symptomhåndtering, behandlingsresultater og overlevelse og kan føre til nedsat livskvalitet. Der findes kun lidt forskning om patientoplevelser og håndteringsstrategier for udfordringer og symptomer, som patienter kan opleve i løbet af et kurativt behandlingsforløb, hvilket er afgørende for at forbedre livskvaliteten og give individualiseret pleje og rehabilitering til disse patienter.
I takt med at vi trods alt ser en positiv udvikling i femårsoverlevelsen for lungekræft på landsplan, bliver der et endnu større behov for at fokusere på betydningen af patienternes livskvalitet, og hvordan denne udvikler sig. Forskning i livskvalitet er dog sparsom i denne patientgruppe. Det overordnede formål med dette studie er derfor at undersøge livskvalitet hos mennesker, der lever med og efter lungekræft, og som har gennemgået kurativ behandling.
Undersøgelse anvender et mixed methods design med blandede metoder, da integration af kvantitative og kvalitative data vil give en mere omfattende og nuanceret viden om livskvalitet i denne population, end de kvantitative eller kvalitative data hver for sig vil tillade.